Hogyan írj SEO-barát tartalmat, amely nem hemzseg a kulcsszavaktól?

Tudod, melyek a legtipikusabb sirámok, amelyek megfogannak a vállalkozók fejében, amikor elkezdenek SEO-zni?

„Honnan kellene tudnom, mi a jó kulcsszó?”

„Nem akarom, hogy áltartalomnak tűnjön, amit írok.”

„Hogyan építsem bele a kulcsszavakat, hogy igényes maradjon a tartalom, de eredményt is hozzon?”

A keresőoptimalizálás egy hatékony módja annak, hogy érdeklődőket és vásárlókat nyerj magadnak a keresőből. Persze ez egyáltalán nem könnyű, hiszen meg kell tanulnod úszni a kulcsszavak tengerében, ráadásul a Google algoritmusa sem könnyíti meg a dolgodat.

Ettől függetlenül szükséged van tartalomra. Ráadásul SEO-barát tartalomra.

Hiszen ez nagyban befolyásolja a helyezésedet a keresési eredmények között. Így a kérdés jogos: mit lehet tenni?

Kulcsszókutatásra fel!

Ez mindennek az alapja.

Ez fogja megmutatni azt, hogy a célközönséged milyen kulcsszavakat használ, amikor a termékedre vagy a szolgáltatásodra keresnek rá. Egyáltalán nem mindegy, hogy a „fogorvos” vagy a „magán fogászat Győrben” kifejezéseket pötyögik be a keresőbe.

Feladat

Írj össze minél több kulcsszót a vállalkozásodhoz, tevékenységedhez kapcsolódóan. Legyenek általános és egészen specifikus szavak is közöttük. Lehet, hogy a fogorvos kifejezésre sokkal többen keresnek rá, de a „magán fogászat Győr” több releváns érdeklődőt hoz.

Egy jó SEO-barátság kezdete

Amint ezzel elkészültél, ágyazd be őket a szövegedbe. Persze ne mindet egyszerre! Válassz ki egy fő kulcsszót, amely szerepel a címben, a címsorokban (H2 kiemelés) és persze a tartalomban is. Sőt, az URL-ből és a képek alt szövegből sem hiányozhat.

A WordPress-alapú oldalaknál meg lehet adni a fókusz kulcsszót. Ezt sose hagyd ki! Erre fogja a kereső rangsorolni a bejegyzésedet. Emellett a meta leírás téglalapját se hagyd üresen, hiszen ebben is el kell helyezned egyszer a fő kulcsszavadat – ráadásul ragozatlan alakban. Ez is hozzá fog segíteni a jó eredmények eléréséhez.

Kulcsszó az URL-ben

Ahogy említettem, a fő kulcsszónak kell szerepelnie az URL-címben, vagyis a link szövegében.

Mindig törekedj a rövid URL-re, és sose használj benne számokat.

Arra is figyelj, hogy ha egyszer közzéteszed az adott bejegyzést, az URL-címén már nem változtathatsz. Vagy ha mégis megteheted, elveszíted az eddig megszerzett SEO-előnyöd.

SEO-barát címsor

A cím a második legfontosabb hely, ahová be kell illesztened a kulcsszavadat. Érdemes a cím elejére vagy legalább az első részére tenni – még ha a Google ezt nem is találja a fontosnak, az érdeklődőid hamarabb kiszúrják.

Nézzünk egy példát. Tegyük fel, hogy a szövegírás lesz a fő kulcsszavunk. Cím: A szövegírás buktatói: hogyan írj olyan címet, amelyre kattintanak

Optimalizáld a képeket SEO szerint

A kép illeszkedjen a tartalomhoz, az alt szöveg pedig a képhez. Mindenképp szerepeljen benne a kulcsszó, illetve néhány szó a szöveg tartalmával kapcsolatban.

WordPress-oldalaknál ezt a kép feltöltése során lehet megadni az alternatív szöveg résznél. Ám van még egy módja: a forráskódban használd az ALT és a TITLE paramétereket. Ez utóbbi arra szolgál, hogy ha a kép fölé viszed a kurzort, megjelenik a szöveg.

”A

Ne félj hosszú tartalmat írni!

A leggyakoribb kérdés, amivel találkozunk a következő: milyen hosszú legyen egy blogbejegyzés. Nos erre nincs egyetemes válasz. A szöveg hossza függ: a tartalom céljától, a célcsoportod igényeitől, a témától stb. A lényeg: a célcsoportod értse meg, mit akarsz neki mondani.

Persze a szakvélemények erről is megoszlanak, hiszen a SEO-szakemberek szerint a jó bejegyzés minimum 2500 karakter, mert „ezt szereti a Google”. Vannak, akik a szavak számában határozzák meg a tartalom hosszát, és azt mondják, hogy 400-500 szónál többet ne írjunk. Az indok: senki sem olvassa el a hosszú tartalmat.

Viszont: ha tanítani akarunk, mint például ebben a bejegyzésben is, te pedig tanulni akarsz, akkor el fogod olvasni a hosszú tartalmat is – az edukációs jellege miatt. Ahogy írtam: a bejegyzés hossza bizony a tartalom céljától is függ.

300 szónál rövidebb tartalmat semmiképp se írj, mert ezek általában nem érnek el jó helyezést.

Sőt, az Orbit Media Studios legfrissebb tanulmánya az optimális blogbejegyzéshosszt 1142 szóban határozta meg. De vannak olyan bloggerek is, akik tartalma eléri a 2000 szót, és jelentős sikereket értek el a tartalommarketingben. Ezt a bloggereknek az 56,3%-a mondhatja el magáról; 35,4% ír 1000-1500 szavas bejegyzéseket, 20,1%-uk pedig kevesebb, mint 500 szavasat.

Ráadásul a Backlinko 2016-os tanulmányában olvashatunk arról, hogy a Google első oldalán szereplő bejegyzések átlagosan 1890 szavasak. Azt jósolják, hogy ez a szám tovább emelkedhet, hiszen a Google jelentős hangsúlyt fektet a tartalom minőségére.

Hányszor szerepeljen a fő kulcsszó a szövegben? Ha egy 500 szavas bejegyzést nézünk, akkor legalább ötször. Ez a tartalmad 1%-a. A felső határ a maximum 2%.

Használj kapcsolódó kulcsszavakat!

A Google elemzi a tartalmaidat, és tudja, mely témák kapcsolódnak egymáshoz. Amikor sok olyan kifejezést használsz, amely kapcsolódik a blogbejegyzésed alap témájához, a Google tudni fogja, hogy valóban releváns és minőségi tartalmat osztottál meg.

Amennyiben edzőtermet vezetsz, ne csak az edzésekről és a mozgásformákról írt. Gyárthatsz tartalmat az edzőtermi viseletről, az edzőtermi „etikettről”, az edzőterem és az újévi fogadalom összefüggéséről, és még sorolhatnám.

A legjobb módszer, hogy teljesen kimerítsd a témát: válaszolj meg minden kérdést, amelyet valaha kérdeztek tőled az edzőteremmel kapcsolatban.

Így lesz az edzőterem kapcsolódó kulcsszava mondjuk az edzőruha vagy a tréningruha. Vagy írhatsz a megfelelő edzőcipő kiválasztásáról is, így máris van egy újabb kapcsolódó kulcsszavad.

Ezzel két legyet üthetsz egy csapásra:

  1. Idővel szép helyezéseket érsz el a találati listában.
  2. Hatalmas értéket adsz a közönségednek.

 

Forrás