Úgy írok szöveget, hogy rajtam kívül senki sem érti. Magadra ismersz?

Szöveget írni bárki tud. Ne lázadj, ez így van! JÓ SZÖVEGET ÍRNI, na, azt már csak kevesen. Olyan szöveget, amelyre kattintanak, amelyet szívesen olvasnak, amelyet meg is értenek. Ne traktálj ekkora általánosítással! – mondhatnád, hiszen a bizony rendkívül relatív fogalom. Van azonban néhány olyan szó, amellyel jobban meg tudjuk fogni a lényeget: kattintható, közérthető, olvasmányos, tanulságos. Szeretnél így írni? Hogy végre ne te legyél az egyetlen, aki megérti a szövegeidet?

Tanulásra fel!

A szövegírás nem csak úgy megtörténik. Kellenek hozzá ismeretek, kell hozzá a gyakorlat. Ezért fontos tisztázni, hogy MIT AD ÉS MIT NEM ez a bejegyzés.

Amire ne számíts: ezt elolvasva nem válsz profivá. Túl összetett ez a munka ahhoz, hogy egy bejegyzéssel beletanulj.

Amire számíts: kapsz egy kezdőlökést, egy módszert, amelyet bármikor képes leszel alkalmazni. Ám ez csak a kirakós egy darabja.

Egyszerűen nem értem, miért nem értik!

Mielőtt belevágtam volna ebbe a bejegyzésbe, készítettünk egy piackutatást arról, hogy mi okozza NEKTEK a legnagyobb gondot szövegírás területen. Az egyik a közérthetőség volt.

Téged is gúzsba kötnek a SZAKZSARGONOK? Ideje leszámolni velük!

Egy szövegnek olvasmányosnak, tagoltnak, élvezhetőnek kell lennie. Ugyan ki akarna olyan tartalmat olvasni, amelyben minden második szót ki kell guglizni? Amelyben a mondatokat legalább háromszor el kell olvasni, hogy bármit is megértsünk belőle. Megmondom: senki.

Persze, ha te például épp egy SEO-képzést próbálsz eladni, a blogbejegyzéseiddel oktatni a vállalkozókat, akkor érdemes lehet nekik megtanítani a szakzsargont. Legalább olyan szinten, hogy boldoguljanak. De azt se úgy, hogy minden bejegyzésed teletűzdeled vele, és majd lesz valami… Szóval a célcsoporttól is nagyban függ milyen mennyiségben és minőségben használhatod.

A könnyedség kedvéért most legyen a cél a TISZTA KÖZÉRTHETŐSÉG.

Betegség: szakzsargon. Tünetek: érthetetlen szöveg. Kezelés: ?

Úgy írd meg a szöveget, hogy magad elé képzeled a célcsoportod egy tagját. Hogy éppen neki magyarázol, őt akarod megtanítani valamire, az ő érdeklődését akarod felkelteni. Hogyan csinálnád? Szakzsargonnal? Á, kizárt!

Ha ez nem segít, gondolj erre:

Hogyan mesélném ezt el a barátaimnak?

Hogyan magyaráznám el nekik?

Hogyan tudnék hasonlatokat használni, egyszerű példákat venni a hétköznapokból?
Például annak idején a suliban, mikor tanultunk a vulkánokról, akkor a tanárunk a kitöréseket ahhoz hasonlította, mint amikor főzeléket melegítünk. Ahogy az alulról folyamatosan kapja a hőt, a teteje egyszer csak megemelkedik, kifakad, és egyes helyeken elkezd kiáramlani a forró gőz. Faék egyszerű és teljesen érthető, ugye?

Tehát hétköznapi hasonlatok, képi megjelenítések segítenek téged érthetővé tenni még akkor is, amikor nem tudod elkerülni a szakszavakat.

Miután megírtad a szöveget, szánd rá az időt, és nézd át szóról szóra. Igen, szóról szóra! Nagyon sok időt fog igénybe venni, ez tény, de csak akkor tudod learatni a gyümölcsöt, ha munkát fektetsz bele.

Szóval!

Miközben olvasod a bejegyzést, ezekre figyelj a közérthetőség témáján belül:

  • hosszú mondatok
  • még hosszabb körmondatok
  • szakzsargon

A szövegírás egy nagyon összetett tevékenység, amelyet nem lehet egyik napról a másikra elsajátítani, hiszen rengeteg kis alkotóelemből áll, amelyek elsajátítása sok időt vesz igénybe, és persze nem szabad elfeledkezni a gyakorlásról sem, amelyet munkaidőn kívül teszel, amikor…

Már a mondat első negyedénél elvesztetted a fonalat, nem igaz? Ráadásul több hibát is vétettem:

  • szóismétlés
  • hosszú körmondat
  • elcsépelt szavak használata

Lehet ezt így is:

A szövegírás egy rendkívül összetett tevékenység. Nem lehet beletanulni egyik napról a másikra, hiszen számos kis alkotóelemből áll. Ezek elsajátítása pedig sok időt vesz igénybe. Ó, és persze nem szabad elfeledkezni a gyakorlásról sem! Munkaidőn kívül is érdemes időt fordítani rá, hogy elérd a vágyott célt.

Sokkal könnyebb volt olvasni, mint a többszörösen összetett mondatot, ugye? És ha még szakszavak is lettek volna benne…

Tényleg! Mi lett volna?

Az, hogy felteszek magamnak HÁROM kérdést:

Milyen szavakkal tudom helyettesíteni a szakzsargont?

Hogyan tudom körülírni?

Hogyan tudom elmagyarázni a jelentését?

Ha mindenképp használod kell – mert máshogy nem tudod nevén nevezni a gyereket –, akkor tedd meg. De ne legyél rest pontosan és érthetően megmagyarázni!

Kész a szöveg?

Nézz rá, és kérdezd meg:

Ha így mondanám el a barátaimnak, megértenék?

Ha így mondanám el az anyukámnak, megértené?

Amennyiben “nem” a válasz:

Hogy mondanám egyszerűbben?

Gondolkodj, gondolkodj, gondolkodj!

Feladat:

Nyisd meg egy régi blogbejegyzésedet, és pörgesd át. Közben végig azok a kérdések járjanak a fejedben, amelyeket fentebb soroltam fel.

Miután ebben a szellemben átírtad egy kicsit a bejegyzést, vesd össze a két változatot. Így sokkal könnyebben meg fogod látni a különbséget, és legközelebb is figyelsz majd rá.

Szeretnél még jobbá válni?

A szövegeiddel eladni a terméked vagy szolgáltatásod? Akkor tedd az oldalt a könyvjelzőkbe, hiszen hamarosan jövünk a következő résszel.

Hasznosnak találtad az írásunkat? Akkor oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

Gyakran azon pörög az agyad, hogy miről írj? Akkor a 13 blogcikk tipp gyűjteményünk neked szól, kérd itt:
https://uzletiasszisztens.hu/13_tema/