Miért alacsonyak az eléréseid a Facebook csoportodban? – A 3 fő ok

„Rendszeresen posztolok, aktív vagyok, mégis alacsonyak az eléréseim.”

„Másoknál növekednek az elérések. Nálam miért nem?”

„Egyszerűen nem tudom aktivitásra bírni a követőimet.”

Te is találkoztál már ezekkel a problémákkal? A fejedet fogva ültél a laptopod előtt, és tehetetlennek érezted magadat? Mintha egy sötét alagútban sétálnál, a fény pedig egyre csak távolodik?

Semmi ok az aggodalomra!

Ez a bejegyzés azért született meg, mert nem vagy egyedül a fent megfogalmazott, kínzó gondokkal. Vannak mások is. Sokan. Így összegyűjtöttem azt a 3 fájdalompontot, amelyek megmutatják: miért alacsonyak az eléréseid.

A végére hagyom a legfájdalmasabbat.

ötletek Facebook posztokhoz

Az első ok, amiért alacsonyak az eléréseid

Most meg fogsz döbbenni: egész egyszerűen ilyen a Facebook. Tudjuk, hogy 2018. januárjában Mark Zuckerberg bejelentette, hogy változtatnak az algoritmuson, hogy felhasználók jobb felhasználói élményt kapjanak. E szerint a két ismerős közötti interakciót a Facebook értékesebbnek tartja, mint azoknak az oldalaknak a tartalmát, melyeket a felhasználók követnek. (Hogy ezt hogyan kezeld és mit tehetsz ellene, arról részletesebben az ingyenes, 3 részes Fizető VevőSzerző tananyagunk 2. részében olvashatsz, amit ezen a linken kérhetsz: https://uzletiasszisztens.hu/vevoszerzo-kepzes/ )

Ha nem aktív a csoportod, valamint az adott tag nem aktív a csoportodban, akkor a Facebook nem fogja elé rakni a posztjaidat.

Emellett ez egy természetes folyamat is.
Nézzünk egy élethelyzetet – Facebooktól függetlenül.

Tegyük fel, hogy nincs internet, nincs Facebook, mi pedig szinglik vagyunk. Mi után érdeklődünk életünk ezen szakaszában?

  • Hogyan tudjuk magunkat vonzóvá tenni?
  • Mely társaságokba kell eljárnunk ahhoz, hogy párt találjunk?
  • Milyen klubokhoz csatlakozzunk?
  • Milyen könyveket olvassunk?

Ez azonban megváltozik, amint párt találunk. Amint elmélyül a kapcsolat, rögtön más felé fog fordulni a figyelem. Például: esküvőszervezés vagy családalapítás.

Azután jön a gyerekvállalás. Amíg otthon vagyunk a gyermekkel, rájövünk, hogy van egy csomó szabadidőnk, amelyet kreatív tevékenységekre fordíthatunk. Megtanulunk varrni, kötni, festeni, írni stb.

Mit akarok ezzel mondani?

Azt, hogy: ahogy alakul az életünk, úgy gyűjtjük be folyamatosan és úgy hagyjuk el az információkat. Pontosabban: mindig az AKTUÁLIS INFORMÁCIÓKAT gyűjtjük be. Elkezdünk olyan újságokat venni, szakkörökbe járni, klubokhoz csatlakozni, amelyek megadják nekünk a SZÜKSÉGES TAPASZTALATOT.

Viszont!

Annak ellenére, hogy már nem vagyunk érdekeltek az esküvőiruha-keresésben, nem mondjuk le az újságokat. Mert olyan jó néha kézbe venni, lapozgatni, nézegetni. Néha. Tehát nem mindig. Nem rendszeresen. Csak, amikor a kezünkbe akad. Egész egyszerűen azért, mert már érdektelen, és nincs időnk érdektelen dolgokra.

Ez egy életszerű folyamat: bizonyos információforrások egy idő után már nem lesznek relevánsak, csak folyamatosan gyűlnek és gyűlnek.

Ugyanez történik a Facebookon is!

Rengeteg csoporthoz csatlakoznak az emberek, és brutális információmennyiség ömlik rájuk a másodperc törtrésze alatt. Ahogy az emberek élete változik, úgy változik az érdeklődésük, és ezzel párhuzamosan az információforrásaik is. A Facebook csoportok úgy, mint az újságok.

Még egyszer: természetes, hogy beindulnak bizonyos szűrések; a Facebookon és az emberekben egyaránt.

tervezzünk Facebook stratégiát

A második ok, amiért alacsonyak az eléréseid

Ez már egy kicsit fájdalmasabb…

Lehet, hogy egyhangúak, unalmasak a posztok, amiket kiteszel.

Lehet, hogy az történik a csoportodban, mint ami az iskolában is? Kinn áll a tanár a tábla előtt, leadja az anyagot, a gyerekek meg ott ülnek passzívan, és befogadják – már, ha befogadják.

A te helyzetedre levetítve: adod ki magadból a tudást, az értékes információkat, ami egy jó dolog, de az embereket egy idő után szórakoztatni is kell.

Kenyér és cirkusz kell a népnek.

  • A játékok, a kihívások, olyan posztok, amelyek összekapcsolnak titeket, amelyek róluk szólnak, érdeklik őket. Az én csoportomban például volt egy olyan poszt, ahol megmutathattátok a Facebook-oldalatokat egy kommentben. Annál a posztnál született a legtöbb hozzászólás.
  • Emellett nem feltétlenül kell mindig feszes tempót tartani. Legyen egy kis „kávészünet” is a kommunikációban, azaz könnyedebb, lazább hangvételű poszt.

Aztán!

  • Az is lehet, hogy nem azt kapja a csoportodban, amit elvárt. Látta a csoportod címét, és lett egy kép a fejében arról, hogy mit kaphat. De az a kép, az az elvárás nem egyezik azzal, amit te nyújtani szeretnél a tagoknak.

Ez persze teljesen rendben van!

Nem kell mindenkinek megfelelned. Ez a te csoportod, te találtad ki, hogy miről szóljon, mit akarsz nyújtani, te vagy az irányító. Egyszerűen annyi történt, hogy született benne egy kis csalódás, és most átment passzívba. Kivárja azt, amíg tényleg olyan információt kap, ami megmozgatja.

Minden csoportnak van egy aktív magja, és minél nagyobb a csoport, az aktív mag annál kisebbnek tűnik.

Viszont: attól, hogy inaktívak, még figyelnek. Vagyis nem kell lemondani róluk sem. Csupán teljesen másképp viselkednek, ennyi.

Sőt! Vannak hullámzások is.

Mintha elvarázsolnák az embereket: időszakosan hirtelen eltűnnek, majd újra megjelennek a felhasználók a Facebookon. De: ezektől a periódusoktól függetlenül tartsd meg a folyamatos aktivitásod.

Üsd ki a konkurenciát a Facebookon!

A harmadik ok, amiért alacsonyak az eléréseid

És a legfájdalmasabb pont…

…nem vagy hiteles a követőid szemében.

Ez egy nagyon összetett pont, és nehéz vele szembesülni. Viszont muszáj.

Hiszen, ha a posztjaid egyenlőek a pusztába kiáltott szóval, annak semmi értelme nincs.

Mit kellene tenned?

Íme néhány támpont, hogy el tudj indulni.

  • Érdemes megvizsgálni, hogy a megfelelő célközönségnek kommunikálsz-e. Lehet, hogy jobban kell szegmentálnod. Ha vannak fizetős ügyfeleid, érdemes megnézni, mik azok a közös pontok, amelyek rájuk jellemzők (a nem, a korosztály, az élethelyzet). Kérdezd meg őket, miért téged választottak. Ez szintén megmutatja, hogy kiknek érdemes kommunikálnod.
  • Az is lehet, hogy nem fogadnak el abban a szerepben, amibe belehelyezted magad. Ilyenkor nemcsak a posztok tartalmát kell újragondolni, hanem a pozicionálást, célközönséget is.

Egy csoportba nagyon sok munkát kell beletenni.

Folyamatos aktivitás szükséges. Ez tény.

Ahogy az is, hogy mindez többszörösen is megéri.

 

Szeretnél te is érdekfeszítően és izgalmasan írni? Akkor nézd meg erről az egyik ingyenes webinaromat, amit a Stratégia Orientált Vállalkozók Kerekasztala   csoportban vettem fel: https://goo.gl/46iPRT