A legnagyobb életigazság, amit valaha tanultam a múltban

Óvodás és általános iskolás koromban én még szerbhorvát nyelvet tanultam. (Én még annak a kornak vagyok a szülöttje. ? ) Összességében elmondható, hogy a jegyeim nagyrészt négyesből és ötösből álltak. Ám szerbhorvátból annyira jó voltam, hogy az év végén gyakran még oklevelet is kaptam.

Elképesztően büszke voltam magamra.

Nem egyszerűen pislákolt bennem az elismerés, hanem szó szerint pezsegtem tőle.

Dagadt a mellem attól, hogy mennyire jól beszéltem szerbhorvátul. Hogyan micsoda eredményeket értem el. Hiszen tudtam a ragozást, a szavakat, verseket szavalni, a nyelvtani szabályokat stb.

Ó, és persze a szüleim is rendkívül büszkék voltak rám.

Még most is bennem van, mennyire jó érzés volt ez.

Hogy jön a képbe Anna néni és az ő életigazsága?

Ahol annak idején apukám dolgozott, volt egy nyaraló a Duna partján. A dolgozók kibérelhették nyaranta a családjuknak. Mi is sokszor ott nyaraltunk. Néha jött velünk a nagymamám és a barátnője, Anna néni is – ahogy azon a nyáron is. És hát neki is eldicsekedtem a szerbhorvát tárgyból elért teljesítményemmel…

Ekkor Anna néni azt mondta:

„Oké, akkor hogyan mondod azt szerbhorvátul, hogy kérek egy pohár vizet?”

Csend.

Se kép, se hang.

Megakadtak a fogaskerekek.

Megállt a tudomány.

Fogalmam nem volt róla. Hiába tanultam éveken át, hiába tudtam a nyelvtani szabályokat meg verseket szavalni, hiába voltak jó jegyeim, nem tudtam, hogyan kell kérni egy pohár vizet.

Magyar-Szerb kéziszótár

Anna néni egy kérdéssel sarokba szorított

Teljesen leforrázva álltam előtte. Eddig mindenki olyan büszke volt rám. Mindenki elismerte, hogy mennyi mindent tudok. És akkor jött egy ilyen kérdés, amire nem tudtam válaszolni. Egy egyszerű, hétköznapi kérdésre… Mellbevágó élmény volt!

Felforrt bennem a düh.

Csalódott voltam.

Forrongtam, hogy „mégis hogyan kérdezhet tőlem ilyet! Hiszen én annyi mindent tudok! Annyira okos vagyok…!”

És Anna néni szépen türelmesen elmagyarázta nekem, hogy tényleg tök sokat tudok, tényleg egy csomó mindent megtanultam már, de az élethez az életben maradáshoz nem erre van szükségem… Hanem arra, hogy ha szomjas vagyok, akkor tudjak kérni egy pohár vizet. Ha éhes vagyok, akkor tudjak ételt rendelni. Ha eltévedtem, akkor tudjak útbaigazítást kérni és meg is értsem a választ.

Ez elképesztő tanulság volt.

életigazság

Az örök igazság, amely az egész életemre hatással van

Tényleg sok mindent tanítottak nekünk az iskolában, az egyetemen, de mindez elképesztően távol állt az életben maradástól. Hányszor megtapasztaltuk már, amikor kikerültünk az iskolából, hogy mennyire nem úgy vannak a dolgok, ahogy tanították nekünk abban a bizonyos rendszerben?

Hogy mennyire más tud lenni az élet?

Anna néni bölcsessége annyira bennem maradt, hogy a mai napig meghatározza a gondolkodásomat és a tanításomat. Hiszen, ha valamilyen tudást akarok átadni, azt úgy teszem, hogy a hallgató fél megértse. Hogy utána rögtön meg tudja csinálni. Tudja alkalmazni.

Hogy ne egy olyan tudás legyen, mint amit mi hoztunk az iskolából…

… hanem valódi érték.

A te életedben is volt egy Anna néni?

Gondolkozz el te is a saját sztoridon! Neked van ehhez hasonló felismerésed? Ami beléd ivódott gyerekként? Kik voltak azok a gyermekkorodban, akik óriási hatással voltak rád? Akiktől megtanultál egy örök igazságot, és az a mai napig meghatározza a gondolkodásmódodat?

Vagy azt, hogyan viszonyulsz az emberekhez.

Hogyan viszonyulsz a munkádhoz.

Hogyan végzed a mindennapi teendőidet.

Írd meg te a sztoridat, mert ezzel megmutatod az értékrendedet. Ez azért célravezető, mert így hozzád hasonló követőket, ügyfeleket vonzol magadhoz.

Keresd meg a TE ÉLETED Anna nénijét!

Story telling – story selling.

Hogyan válj megkerülhetetlenné és érdekessé a piacod számára? Hogyan váltsd ezt pénzre? Ma a legértékesebb valuta a figyelem. Ahhoz, hogy jól meg tudd ragadni, jó történetmesélővé kell válnod! Nézd meg, hogy hogyan lehetséges….
…akkor is, ha most még kimondottan unalmas sztorizónak tartod magad!

Kérd a Storytelling webinarunkat, és zsebeld be az összes többi bevételnövelő webinart is, csak kattints:
https://uzletiasszisztens.hu/bevetelnovelowebinar_eves/