Döntési fáradtság, avagy hogyan ne legyél zombi

Ismerős az a leszívott állapot, amikor a nap végén valaki a családból megkérdezi, hogy mi lesz a vacsi, és az első fáradt gondolatod az, hogy: „Nem érdekel!”?

Vagy amikor a súlyos kimerültség miatt azt érezted,  ha még egy döntést meg kell hoznod, bármily aprócska ügyben is, megfojtasz valakit?

De minimum száműzöd egy lakatlan szigetre?

Vállalkozóként, cégvezetőként milliónyi döntést kell meghoznunk egy nap. Kicsit, nagyot, kevésbé meghatározót, sorsdöntőt. „Miről írjak?”, „Ma mit posztoljak ki?”, „Ezt mennyiért adjam?”, „Mi legyen a bónusz?”, „Jogos a reklamáció vagy nem?” Sorolhatnám napestig…

És ez még nem minden!

Mert emellett ott van a tengernyi magánéleti döntés is!

„Mit vegyek fel?”, „Mi legyen az ebéd?”, „Hova menjünk a hétvégén?”, „Melyik filmet nézzük meg?”, „Lesz egyáltalán időm kikapcsolódni?”, „Mely munkák közé időzítsem be a mosogatást?”.

Tudnád sorolni te is, ugye?

Vannak napok, amikor estére teljesen leszívva érzed magad. A kimerültségtől dühös és frusztrált vagy. Az energiádat valahol félúton, a délután folyamán elhagytad, és már csak egy vegetáló zombiként tántorogsz bele az estébe. A mentális fáradtság úgy húz le magával, mint a gravitáció.

Ha valaki kérdéssel fordul hozzád, vagy sikítófrászt kapsz és menekülőre fogod, vagy nehezen, ólomaggyal kipréselsz egy „Nem tudom”-ot a fogaid között.

Már csak egy csendes, emberektől mentes övezetre vágysz, ahol nem kell gondolkodni, nem kell döntéseket hozni. Hirtelen csábítóvá válik a lakatlan sziget képe…

Megnyugtatlak, hogy az, ami veled történik, normális. Pontosabban normális, hogy megtörténik, ha egy felelősségteljes ember vagy, aki folyamatosan a jobbra törekszik.

Amikor ezt tapasztalod, akkor te is beleestél a döntési fáradtság állapotába.

Vállalkozóként és végvezetőként rettenetesen kimerítő a folyamatos döntéshozás

Mi is ez a döntési fáradtság?

Először is: jó, ha tudod, hogy a döntési fáradtság állapota akkor jön létre, amikor egy hosszú, döntésekkel teli időszak után vagyunk, és minőségromlás lép fel a további döntéshozatalokban. Azaz képtelenek vagyunk döntést hozni.

Ott tartottunk, hogy természetes, ha nálad is bekövetkezik ez a mentális állapot. Azonban szükségtelen beletörődnöd.

Szükségtelen, hogy ez így maradjon!

Mit tehetsz az ellen, hogy lecsökkentsd a döntések mennyiségét? Hogy elkerüld a fáradtságot és a kimerültséget?

 

Mutatok 5 olyan módszert, amelyekkel megkönnyítheted az életed, és az elméd is fellélegezhet.

1. Meditálj!

Bizonyára rengeteget hallottál, olvastál már a meditáció jótékony hatásáról. Nos, nem véletlenül. Már napi 5-10 perc meditációval csodákat érsz el. Nem kell ¾-1 órára elvonulnod egy tibeti kolostorba zümmögni ahhoz, hogy sarokba szorítsd a kimerültséget.

Vannak már ingyenes appok, amiket letölthetsz a telefonodra, vagy csak keress rá YouTube-on, és már kezdheted is a nappalidban, a kanapén ülve.

Megjegyzés: vigyázat! Függőséget okoz! ?

2. Egyszerűsíts!

Feltűnt, hogy Steve Jobs leginkább farmer-fekete garbó kombóban él az emberek emlékezetében? És a mentoráltja, Mark Zuckerberg szürke póló-farmer együttesben látható mindenhol? Nem véletlenül!

Képzeld, Barack Obama sem hoz döntést abban, hogy mit egyen. És ha hinni lehet a cikkeknek, akkor Tony Robbins sem agyal azon minden reggel, hogy mi kerüljön a tányérjára.

Tehát figyeld meg, hol, hogyan, mit tudsz leegyszerűsíteni az életedben, hogy minél kevesebb döntést kelljen meghoznod!

3. Tervezz!

A tervezésben az a szuper, hogy csak egyszer kell átgondolni és kitalálni a teendőket. Utána már csak le kell követni.

Például: állítsd össze előre a heti vagy havi családi menüt! Tervezd meg a posztjaidat, a hírleveleidet stb.

Érdemes megfigyelni, hogy mely területek tervezhetők. Sokkal több, mint elsőre gondolnád. ? Készítsd el a terveidet, és amikor elakadsz, akkor csak előveszed, belekukkantasz és máris tudod, hogy mi a teendőd. Nem kell újra átgondolnod, nem kell fejben tartanod, hogy „Akkor most mi következik? Mit is kell csinálnom?”

Óriási könnyedség ez!

4. Hozz szabályokat!

Ez a szabálydolog egy fúj dolog, egy nem szeretem dolog az életünkben. Fejvesztve menekülünk, amikor meghalljuk a „szabály” szót, mert úgy érezzük, hogy ezzel lekorlátozzuk magunkat. Mintha a szabadságunktól fosztanánk meg.

Pedig éppen ellenkezőleg! Sok gigányi tárhelyet szabadítunk fel a memóriánkban mindössze azzal, hogy meghozunk és követünk néhány szabályt! Bátran szabályozd le, hogy bizonyos esetekben mi és hogyan történjen a vállalkozásodban!

A te vállalkozásod, a te szabályaid!

Vállalkozóként folyamatosan döntéseket kell hoznunk, ami fárasztó

Mondok egy példát. Én azt a szabályt állítottam fel magamnak, hogy:

  1. munkatársak
  2. meglévő ügyfelek
  3. új ügyfelek.

Tehát, amikor szükség van rám, akkor legelőször megnézem, hogy kinek. Nem tudom, nálad hogy van, de nálam előfordul, hogy valami ihlet szállja meg az embereket, és hirtelen mindenki mellett ott kellene lennem.. Ilyen esetekben első helyen a munkatársak állnak. Azaz legelőször nekik segítek. Ha a munkatársat a megfelelő állapotba felhúztam, akkor ő tud segíteni nekem abban, hogy a meglévő ügyfelek kéréseit/problémáit lekezeljük. Így közös erővel gyorsabban tudom stabilizálni azt, amit már felépítettünk. Amikor újra stabil az építmény, akkor jöhetnek az új ügyfelek. Egy házon egy új szintet csak akkor lehet felépíteni, ha az alsóbb szintek szilárdan állnak, igaz?

Még azelőtt ismerned kell a tűzoltás módját és kimenekítési tervet, mielőtt lángra lobbanna a falu. Mert, ha akkor kezdesz el futkosni ide-oda, rengeteg időt veszítesz. Arról nem beszélve, hogy a kapkodásban impulzusdöntéseket hozol, amelyek valószínűleg nem lesznek a legjobbak, és leéghet a fél falu. Félre ne értsd! Senkinek sem kívánok ilyet! Csak szemléltetni akartam, hogy mennyire fontosak a szabályok a vállalkozásunkban is.

Megjegyzés: felesleges 100%-ban mindent leszabályozni az életünkben. Azért hagyj helyet a spontaneitásnak is! ?

5. Alakíts ki helyes szokásokat!

Mindannyian a szokásaink rabjai vagyunk. A szokások segítenek a túlélésben, biztonságban érezni magunkat, robotpilóta-üzemmódra kapcsolni és nem meghozni döntéseket.

Megjegyzés: Gyakran a szokásaink nem segítenek elérni a céljainkat, nem segítik a haladásunkat, gátolják a fejlődésünket. Éppen ezért időről időre érdemes felülvizsgálni őket. Amelyik előrevisz, azt megtartani és lecserélni azt, amelyik korlátoz.

Akarhatunk mi lefogyni, ha nem vagyunk hajlandók változtatni az egészségtelen étkezési szokásainkon. Vágyhatunk arra, hogy sok ezer rajongónk legyen, miközben csak hetente egyszer préselünk ki magunkból valami kis posztocskát.

Ha a szokásaid nem támogatják a vágyaidat, akkor örökös sóvárgásban éled le az életed!

A szokásaink elvisznek minket valameddig az utunk során, aztán ott tartanak azon a szinten.

+1 Extra tipp a döntési fáradtság ellen: Pihenj rendszeresen!

Ne feledkezz meg a jó öreg pihenésről sem! Kapcsolódj ki, töltődj fel, szórakozz rendszeresen! Segít kiüríteni az elmédet, így helyet teremthetsz az újnak. Persze arról sem szabad megfeledkezni, milyen árnyoldalai lehetnek a folyamatos fáradtságnak. Egy idő után arra eszmélsz, hogy a kimerültség jeleit véled felfedezni magadon. Idegesség. Szorongás. Türelmetlenség. Rossz közérzet.

Ne hagyd idáig fajulni a mentális fáradtságot!

Megjegyzés: Tudom, tudom! Vannak időszakok, amikor a pihenést mellőzzük. Sőt! Az alvást is. Ez lehet egy vizsgaidőszak, egy beteg gyerek, kampány a vállalkozásodban… Tök oké, hogy adódnak kialvatlan periódusok. Csak arra ügyelj, hogy ne legyen tartós, és ne így éld le az életed.

Tetszett a cikk? Küldd el annak az ismerősödnek vagy barátodnak, akinek szerinted most épp a fenti gondolatokra van szüksége. Segítsük egymást!

A Bevételnövelő webinarsorozat segít abban, hogy AUTOMATIKUSAN meglásd, hogyan tudsz bőségesen profitot teremteni magadnak. Kattints a linkre a részletekért:

https://uzletiasszisztens.hu/bevetelnovelowebinar_eves/